Största växaren

Estland har i min bok de senaste veckorna vuxit från bra och fin till helt fantastisk. Love it!

Utflykt

Jag samt bror med fru begav oss förra helgen iväg för att beskåda skidspelen i Falun. Frun i sällskapet var den ledande i saken, jag var med för fikat och bror för att vara en god äkta make. Något han säkerligen ångrade då frun vid upprepade tillfällen entusiastiskt utropade "Kolla låren!" när pojkarna for förbi. Jag var väl måttligt imponerad, både av låren och av tävlingarna, man ser helt klart bättre framför tvn. Men kul att ha sett spektaklet på plats, nu är jag en äkta Falubo.
Vi kånkade oss en bra bit uppför Mördarbacken, men man kan väl säga att vi gjorde ett nybörjarmisstag.

Hemläxa

Vänner, vill ni vara söta och lägga en dryg kvart av era liv och lyssna igenom snabbgenomgångarna av låtarna i semifinalerna nedan och sedan berätta för mig vilka låtar som sticker ut i ett par icke-hjärntvättade öron. Det var mycket intressant förra året! Se så, lyssna på :)

För er som undrade blev det ingen större förändring av San Marinos Facebook-låt. De ändrade bara alla facebook till några extra oh oh och nåt beep beep. Lyssna själva i semi 1.




I världen utanför...

Även om det är svårt att tro pågår ju livet även utanför MF och ESC-bubblan och det släpps ny bra musik hela tiden. Tänkte bjuda på några nu med tema Folk som varit med i talangjakter. Först Robin, Idol-tvåan 2011. Gillar låten! Sen föredetta Caracolan Emma Lewin som gjorde ett kortare besök i The Voice. Också en bra låt! Slänger även med gamla idoldeltagaren Rabih, som jag ärligt talat aldrig fattat grejen med, den får vara med mer för budskapet i slutet på videon än för låten i sig.




Några videos och lite nyheter

För det första kan ni nu skriva in i kalendrarna att Inför-programmen börjar den 16e april och ingår i panelen denna gång gör Tomas Lundin (som vanligt), Måns Zelmerlöw, Lena Philipsson, Lisette Pagler och Gina Dirawi. Kan bli kul!

För det andra har San Marino nu tvingats ändra i sin otäcka
Facebook-låt då "reklam" för varumärken inte får förekomma i bidragen. Om bara texten ändras eller om de kommer med en helt ny låt presenteras imorgon.

De officiella videosarna ligger numera uppe HÄR för den som vill kolla in alla på ett och samma ställe. Jag bjuder på några här. Obehagliga Lettland (crazy eyes!), engelsk-italienska versionen av Italiens bidrag, Island och Spanien som jag fullkomligt älskar, Cyperns snygga video som inte alls passar ihop med låten och till sist Rumänien som är allmänt somrig och skön.






De två sista

Här, mina vänner, kommer de absolut sista bidragen till årets ESC. Nu har vi alltså hört årets vinnarlåt. Jag är lika förvirrad som vanligt :P

Belgien
Fint, men rätt menlöst. Svag refräng.  Det som drar ner är att sångerskan känns skakig röstmässigt och man sitter och är nervös att rösten ska spricka på sina ställen.

Storbritannien
Hade förväntat mig något svulstigare ala Frankrike förra året. Tycker dock dom håller sig på rätt sida om gränsen här, det känns inte smaklöst liksom. Tycker låten är lite söt, men det känns omöjligt att tippa hur det kommer gå.

En okej och en obehaglig

Azerbajdzjan
Detta är officiellt det tionde (!) bidraget med minst en svensk låtskrivare. Det börjar ju seriöst bli löjligt det där. Om jag ska säga något om låten tycker jag den är rätt fin, men saknar omph och den lyfter aldrig.

San Marino
Alltså jag mår nästan lite dåligt av det här. Man tycker liksom lite synd om alla inblandade. Det är ju inte bra och det är inte roligt så den rör sig i ett obehagligt ingenmansland. Bättre lycka nästa år, San Marino...

Några fler

Montenegro
Allvarligt talat. Jag ger alla bidrag en ärlig chans och försöker hitta något charmigt eller åtminstone roligt i dem. Det är här är dock bara dåligt.  Usch!

Bosnien Hercegovina
Fint och kompetent. Inget som sticker ut en första lyssning. Men fint.

Ny låt och lite videos

Italien har bestämt sig för att byta låt precis som jag varnade för tidigare. Här är den nya i alla fall.
Jag som precis börjat ta till mig den första låten... Tycker dock även den här är rätt bra. Har potential till ett kul scenframträdande och den sticker ju ut lite. Kanske ett lyckosamt byte ändå. Vi får se!

Bjuder även på några videos som börjar rulla in. Först Frankrike sen Ukraina. Varning för naket!


Gredavien

Moldavien
Nej, bara nej. Skulle kunna vara lite småkul, men sen börjar han sjunga. Och refrängen är bara jobbig.

Grekland
Just nu tycker jag den är helt okej och ganska catchig, även om man inte vet hur det låter live riktigt. Det känns som typ exakt samma formula som gett dom topp 10-placeringar de senaste 8 åren. Den riskerar dock att förvandlas till mitt absoluta hatobjekt ala Secret combination eller Dum tek tek frammåt maj. Let's hope not, det är så jobbigt att hata :P

En hiss och en diss igen

Nu när MF är över och även de nationella uttagningarna blir klara i veckan känns det som att det är dags att klämma i med lite hissande och dissande igen.

Hissa ↑
Creme brulee. Allvarligt talat, hur gott är det inte. Jag tror fan jag hittat meningen med livet.

Dissa ↓
Nötter som går på fel sida av vägen och inte fattar att dom ska flytta på sig när man möts. Jag viker inte en tum, det är min melodi :P

Loreen i Idol

Kolla in första minuten eller så av det här klippet. Loreen (eller Lorén på den tiden) gör sin audition till Idol 2004. Snacka om utveckling från då till nu.

Ytterligare tre

Portugal
Kul med något som känns riktigt portugisiskt. Tycker låten är fin, men man tappar intresset efter ett tag.

Rumänien
Positiv överraskning. Glatt och svängigt. Kul tycker jag! Låter som en sommarplåga :P

Serbien
Han kan det där med balkanballader den där karln. Han framförde ju även inte helt obekanta Lane Moje 2004 och kom tvåa. Jag gillar även det här. Det är pampigt och dramatiskt och jag är en aning lättköpt. Han framförde en engelsk och en serbisk version i finalen. Vilken det blir i ESC meddelas i veckan. Jag håller helt klar på den på serbiska.

MF - Finalen

Jahapp. Lite så känner jag. Vill ni veta exakt hur jag känner kan ni läsa mina tankar inför finalen, för jag känner i princip likadant nu. Några reflektioner har jag i alla fall.

* Tycker Loreens nummer var betydligt bättre den här gången. Ljuset var bättre och det hela kändes tydligare. Är helt oberörd av låten fortfarande dock. Men men, det är inte jag som måste gilla den, det är Europa.

* Även Danny gjorde sjukt mycket bättre ifrån sig ikväll och det kändes som det tekniska i numret var vassare.

* Sarah Dawn Finer som EBU-tant. Fy fan vad bra. Love it! :)

* Kul att Sveriges topp 2 även var dom den internationella juryn gillade bäst, det visar ju att båda hade blivit bra vinnare. Danny fick fyra 12:or, Loreen sex och Malta gav sin till David Lindgren. Dom är oberäkneliga dom där malteserna :P

* Gjorde ju ont i en att se Danny när han "bara" fick näst högsta rösterna. Kan inte va kul att komma tvåa två år i rad.

* Sarah Dawn Finer har gjort jättebra ifrån sig hela turnén, så även ikväll. Och mer Gina med ett G till folket, tack.

* Kan vi inte bara lägga ner april månad? Det är ju bara en eländigt seg transportsträcka till ESC. Ett ESC som dessutom ligger sent i maj. Varför hatar dom oss?


Laddning

Jag laddar upp inför kvällen med den här klassikern. Jag vaknade med den i huvudet. Konstigt? :P

Tankar inför finalen

Okej, finalen är nära och det verkar som att det står mellan två låtar.
Känns som det har handlat om Danny och Loreen ända från starten och så känns det än. Eller nja, nu känns det väl snarare som att det lutar kraftigt åt att Loreen vinner så överlägsen som hon är i alla omröstningar jag sett. 53% såg jag någonstans. Jaja, så här ser jag på saken.

Måste erkänna att jag personligen rent låtmässigt föredrar Amazing. Det är den jag kommer ha på Ipoden och skråla med i när den kommer på radio i bilen. Den känns väldigt ESC och som ett säkert val. Danny känns mer sugen än Loreen på att göra ESC också. När det gäller Euphoria är det något med den låten som inte har klickat till 100% för mig. Jag tycker den är bra, men något fattas. Föredrar My heart is refusing me och singeln Sober mer. (Kan tillägga att jag inte fattade ett skit när Det gör ont vann heller, men nu är det en av mina favoritvinnare) Loreen är dock jättebra och hon sjunger ju fantanstiskt. Trots mina reservationer för låten skulle det självklart bli en bra vinnare. Euphoria känns som något nytt och modernt som vi inte testat i ESC än. Den är även extremt hypad och det är ett buzz kring den, inte bara i Sverige, utan även bland fansen utomlands och Sverige ligger i toppen på bettinglistorna innan vi ens valt vårat bidrag. Jag har varit ett fan länge nog för att veta att bettinglistor inte betyder ett skit, men visst är det intressant.

Känns som de internationella jurygrupperna kommer avgöra och det ska bli mycket intressant att se vad de föredrar. Nu när folkets poäng delas ut procentuellt kan det ju blir extra jämnt.
Jag skulle inte skämmas vilken av dem som än vinner i alla fall. Kanske till och med någon annan kan blanda sig i saken, nu när det känns som Danny sjunkit lite. Molly? Lisa? Thorsten?

Vem hejar ni på?

Ryssland har valt

Satt ni där hemma och oroade er för att Engelbert Humperdinck skulle bli ensam senior där i Baku? Well, ni kan sluta med det för Rysslands final avgjordes alldeles nyss och dom skickar inte mindre än sex äldre medborgare till Azerbajdzjan. Bilan kom bara tvåa! Yay! Den här kommer göra väsen av sig i maj. På alla möjliga sätt =P
Sex söta tanter som sjunger Party for everybody och några välplacerade Boom boom? Svårt att bedöma det här. Själva refrängen är ju vansinnigt effektiv. Känns som att folk kommer rösta på det här på ren mysfaktor ala Moldavien 2005. Tanter funkar! =P

Slovakiens bidrag

När introt drog igång började jag direkt fila på en sågning. Rockskräpselände typ. Men! Jag chockar mig själv och hatar inte det här. Refrängen räddar det något för min del. Nu har jag inte sett någonting live, men vad kan dom hitta på med en rocklåt liksom.


Kan tillägga också för alla som för protokoll att Armenien precis dragit sig ur årets tävling. Inte så chockerande kanske då de ligger i krig med värdnationen. Så nu blir det "bara" 42 länder totalt.

Två bra och lite skit

Estland
Enkel, men fin ballad tycker jag. Känns som man hört melodin förut. Men jag gillar.

Litauen
Litauen befäster sin position som ett av mina icke-favoritländer i ESC. Får lite Nomads in the night-feeling i början och lite beat hjälper liksom inte. Tråkigt.

Spanien

Årets bästa ballad? Tycker den är jättefin och den växer för varje lyssning. Gillar skarpt!

Och besvikelsen är total...

Som sagt så var jag väl inte jättepepp på AC i år för det fanns typ inga låtar att heja på, men när Sverige hade chansen där i slutet att skicka två hyfsat underhållande låtar till final så är det väl klart som fan att man gör tvärtom.
Tycker Top cats är skit och Thorsten är bara en axelryckning.

Inte så mycket att säga i övrigt mer än att Youngblood gjorde ett tusen gånger bättre framträdande nu än i deltävlingen och att det här kändes som slöseri med tid.

Bara blahaaaa...!

Vad tyckte ni?

MF - Andra chansen

Rätt tråkig AC i år får jag säga. Ingen jag riktigt hejar på. Som det dåliga fan jag är har jag även lyckats boka in ett teaterbesök när det hela går av stapeln ikväll. Det blir att spela in och ligga på gasen på vägen hem :P
Här är mina förhoppningar inför kvällen i alla fall.


Dynazty vs. Top cats
Gillar inte någon av låtarna egentligen men rockarna är lite roligare.

Andreas Johnson vs. Timoteij
Den som vinner den här duellen är den jag vill ha i final. Satte Timoteij bara för att... Vilket som för min del!

***********************************

Thorsten Flinck vs. Lotta och Christer
Tycker Lotta och Christer har en trevligare låt. Punkt.

Sean Banan vs. Youngblood
Som jag nämnt förut vill jag ha en underhållande final därför tycker jag bananen ska dit.

Israel och ett stycke Humperdinck

Israels bidrag
Jag är positiv, tycker låten är riktigt skön. Lite 70-talig. Glatt och trevligt.


Efter veckor av spekulationer avslöjades igår kväll vem som kommer representera Storbritannien i år. Namn som nämnts är bl.a. Adele, Mika, Atomic Kitten och Geri Halliwell, men i slutändan blev det 75-årige Engelbert Humperdinck och det vet vi ju alla vem det är... Nej, inte jag heller. Låten presenteras senare, men här är ett klipp från 2010.

Dåliga nyheter

Alla inser väl att jag inte direkt skulle bli superlycklig om Dima Bilan visade sitt eländiga tryne i ESC igen. Det är sant. Men tänk då om han skulle slå sig ihop med en sångerska som till 50% stått för den mest tondöva insatsen i en av de sämsta låtarna i eurovisions historia och sen glatt ställa upp i den ryska uttagningen tillsammans med henne. Då skulle väl min dag vara gjord? Mmm...eller hur.

Dima Bilan och Julia Volkova ställer upp i den ryska finalen den 7/3. Tro det eller ej men jag hoppas dom är bra, för risken är ju överhängade att dom vinner.
Läs mer HÄR.

Buldonien

Bulgarien
Tycker låten är rätt okej. Problemet är att det inte händer så mycket i den eller på scenen. Det är bara jämntjockt liksom. Låtmässigt som en blandning av Akcent och Edward Maya på nåt vis. Släng  in lite dansare kanske det blir roligare.

Makedonien
Gillar den i början som avskalad pianoballad, sen ska de ju tvunget kötta på med trummor och gitarrer och förstöra. Synd.