Tredje gången gillt

Ungern har ju haft lite problem att hitta en låt i år, här är iaf deras tredje försök.
Ádok Zoltán - Dance with me
Blev väldigt hoppfull av introt, sen blev jag mer skeptisk. Nu tycker jag dock att detta är en riktigt okej liten discostänkare. Måste givetvis kortas ner till 3 minuter och jag vet inte heller om det är den här eller den ungerska versionen som kommer i ESC.

It's official!

Detta är nu officiellt det schweiziska bidraget till årets ESC. Tjoho säger jag, ännu en favorit! =)
Lovebugs - Highest heights

Tre till

Tre finaler igår. Vinnare som följer.

Norge. Alexander Rybak - Fairytale

Att säga att han var överlägsen i finalen vore århundradets underdrift. Han vann med 747888 röster, med tvåan på 121856. Lite lagom marginal sådär, för att vara på den säkra sidan. Han är iaf redan hypad på nätet och det snackas vitt och brett om den här som eventuell ESC-vinnare i maj. Jag gillar den absolut, en charmig liten historia, och han är bra. ESC-vinnare? Återstår att se.

Makedonien. Next Time - Nesto Sto Ke Ostane

Jag kände djup avsky för det här efter 10 sekunder, och den känslan hade inte försvunnit efter 3 minuter. Fruktansvärt!

Bulgarien. Krassimir Avramov - Illusion

Jag känner mej som ett frågetecken. Enbart i ESC gott folk! =P Han påminner mig lite om blandning av
David D'Or och han som gapade i Bulgariens låt 2006. På gott och ont.


Tyskland har ju redan presenterat sin låt, men igår gjordes första offentliga framförandet av den.
Publiken ser ju måttligt road ut =P
Det här är en av mina favoriter i år låtmässigt så jag hade höga förhoppningar på den här. Synd att det inte är live, känns omöjligt att bedöma nu. Potential till ett snyggt nummer och dom vässar lite.

MF

Några små reflektioner.

* Det är ju en smärre skandal att Micke "Snaaaaark" Rickfors gick vidare till andra omgången istället för Velvet som enligt mig hade en av de bättre låtarna och framträdandena.
* Jag gillar Molly Sandén, hon kan sjunga och har utstrålning. Låten var fin, men texten... Kom igen Pling, lägg klischéerna i byrålådan nu. Lås gärna och kasta bort nyckeln också.
* Jag gillar Petra Mede mer och mer.
* Jag är inte EMDs största fan på något vis, men finalplatsen kändes självklar. Känns som en låt man blir väldigt trött på väldigt fort dock.
* BWO var ett enda långt sömnpiller. Tyvärr.
* Det var ett jävla gnäll på folk angående låtkvaliteten i år. Jag fattar inte vad det gnälls på ärligt talat, tycker det på det stora hela är samma kvalitet som tidigare år. Det viktigaste är ju att de bästa låtarna går till final, och jag gillar samtliga som är där hittills.

Gratulationer

Jag tycker vi börjar dagen med att säga GRATTIS till allas vår ALf Poier på 42-års dagen =P

Grattis ALF! Don't pull the trigger...

Irland

Irland hade final igår. Vinnarlåten är skriven av en irländare, en svensk, en dansk och en italienare. Här är den.
Sinead Mulvey & Black Daisy - Et Cetera
Ovanliga ljud från Irland i år. Jag gillar den måste jag säga. Inget nytt direkt, men känns någorlunda fräscht i årets balladsoppa. Bör kanske försöka hitta på nåt mer än att leka band på scenen dock. Bättre än en strumpa i alla fall! =)

Grekland och Georgien

Georgien bestämde sig ju efter många om och men att trots allt ställa upp i årets ESC. Igår hade de final och denna vann. Musik och politik någon?
Stephane & 3G - We don't wanna put in
Låtmässigt är det väl...okej, antar jag. Får väl se hur lång tid det tar innan Svante kommer och tar dom i örat.


Gårdagskvällen fick jag för mig att spendera med att kika på den grekiska låtuttagningen, kunde väl vara trevligt tänkte jag. Haha, så fel man får ha. Dom spenderade den första timmen och 45 minuter med att, på mer eller mindre underhållande sätt, gå igenom samtliga ESC-vinnare genom åren. Tjo-bloody-ho. Tonerna av Dima Bilans Believe tonar ut, och jag sitter och hoppas att showen äääntligen ska komma igång. Nejdå, då kommer förra årets grekiska representant, årets cypriotiska dito OCH en reklampaus. Publiken, som är en intressant blandning av småbarn och rökande och alkoholdrickande vuxna, ser uttråkade ut och efter många om och men kommer så huvudpersonen för kvällen. Han mimar sig igenom sina tre bidrag, som om han hade startnummer 1, 2 och 3 i MF typ, vilket är gjort på 10 minuter, därefter kommer ännu mer dynga och en handfull av årets deltagare får mima sig igenom sina låtar. Ännu mer reklam, varefter en gammal farbror kommer in på scen med ett ihopvikt A4 och mycket spänningslöst förkunnar att vinnarlåten är This is our night.
Jaha... så gör man i Grekland.
Sakis Rouvas - This is our night
Helt klart rätt låt som vann, omöjligt att veta hur detta kommer bli live dock.  Refrängen är något av en besvikelse, funkar inte riktigt, har dock förhoppningar om att med ett riktigt bra framförande i semin kommer detta bli bra.
Min helt personliga Top5, efter att runt hälften av året bidrag är valda. Utan inbördes ordning
* Tyskland
* Frankrike
* Island
* Grekland
* Finland

Gårdagen

MF:
Bästa Mf-semin låtmässigt på år och dar. Makoolio och Amy sög lite mer än dom andra dock. Hade bara Cookies n Beans (Är inte detta bra så säg?) gått till AC i stället för barnet hade det hela varit helt i min smak. Nog om det.


En handfull nationella finaler avgjordes igår också och jag utfärdar redan här en lite varning för otäcka musikaliska haverier.

Polen. Lidia Kopania - I Don't Wanna Leave

Fin liten sak. Låten alltså. Kan definitivt växa till sig. Låten alltså.

Moldavien. Nelly Ciobanu - Hora din Moldova (Fin titel för övrigt)

Oh dear... Jag blir stel av skräck när människan börjar gapa och skräcken släpper inte direkt när hon fortsätter gapa heller. Något schizofren låt också. Hur mår ni Moldavien? Prata med mej.

Litauen. Sasha Son - Pasiklydęs žmogus (Nån som vill ge sig på att uttala det?)

Det här känns lite som att snorta vetemjöl istället för knark, det händer liksom ingenting. Eller får iaf inte önskad effekt. Kan säkert bli bättre på engelska dock.

Island. Jóhanna Guðrún Jónsdóttir - Is it true

Ja, det är väl klart att våra finanskrisdrabbade medmänniskor ute på ön ska bidra med lite kvalitet i detta minst sagt haltade schlagerår. Jag gillar detta. Fint, enkelt, klassiskt. Tack Island.

Armenien. Inga & Anush Arshakyanner - Jan Jan
Känns lite Turkiet cirka 1990-tal. En märklig historia. Kan gå hur som helst.

Sakis och hans tre små låtar

Idag presenterade Grekland de tre låtar de har att välja på i sin uttagning, som bekant är det ju sedan tidigare bestämt att Sakis ska representera dom i Moskva.

Out of control


Right on time


This is out night


Spontant kände jag mig jättebesviken, speciellt med tanke på att dom hade fått mej att hoppas på nåt i stil med
Ola giro sou girizoun mixat med Kai se thelo. Alla låtar har sina kvaliteter men ingen av dom känns som en top-femma. För min del måste det bli This is our night. Dansvänlig, har lite beat och har potential till ett riktigt bra framträdande som kan lura folk lite =P  Vilken som än vinner kommer jag dock gilla den.

Tyskar och avhopp

Tyskland har presenterat sin låt Miss Kiss Kiss Bang som sjungs av nån okänd amerikan...
Jag diggar det här! Catchigt som sjutton, och det låter inte som allt annat i ESC nu för tiden. Ovanför 20-stecket väl? Heja Tyskland från mej iaf =)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ungern har väldiga problem i år. Nu har deras senaste representant valt att hoppa av p.g.a. andra åtaganden så då får dom sätta sig ner för tredje gången och välja en ny låt. Inte lätt =P

Malta och Cypern

Öarna hade kalas igår. Här är vinnarna.
Malta. Chiara - What if we
Låten är ju bra. Riktigt fin egentligen. Men jag klarar inte av sångerskan, jag får återigen rysningar av obehag. Tredje gången för henne nu, hon kom 3:a 1998 och 2:a 2005, så vi får hoppas att Europa tar sitt förnuft till fånga den här gången. Fan Malta, jag vill ju heja på er, varför gör ni det så svårt för mig? =P
Cypern. Christina Metaxas - Firefly
Jag sitter här som ett frågetecken. Vad är poängen? Nej tack, Cypern.

Kvällen

Jag är glaaaaaaad =)

Reflektioner:
* Sjukt bra resultat.
* Jag älskar Alcazar! Självklar i final. Heja Sverige, ni kan ju. =)
* Jättekul att både Emilia och Caroline gick vidare, det var ju som bekant de som stack ut för mig mest på första lyssningen.
* Shirley sist? Ajdå. Men förståeligt.
* Gillade verkligen Petra Mede, även om hon kanske blev lite gapig och hyper på slutet =P
* Saknar lite att ha alla resultatredovisningar samtidigt på slutet. Nu är det massa annat emellan och det blir inte samma glädjehysteri på scen. Oh well...
* Internationell jury? Okej, de får väl vara med de också, men kan man inte sköta det snabbare och snyggare?
Är det lördag igen snart?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
En liten shoutout till Norge också som skickade den här pärlan till final. Vinnare?
Ni får ursäkta norrmännens tveksamma vykort.

Dagens

Andorra hade sin final härom dagen i en bar har jag hört talas om.. Hmm. Här är vinnaren.

Susanna Georgi - La teva decisió

Detta är tydligen ena halvan av den gamla danska duon
Me & My. Söt, harmlös liten låt, men knappast nåt som tar Andorra till final för första gången.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Arash har skrivit låten Always som ska representera Azerbadzjan med artisten Aysel. Läs mer här.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Tjuvlyssna på 1minuts-klipp av morgondagens låtar här. Positivaste reaktionen från mig får Emilia och, otippat värre, Caroline af Ugglas. Hoppas, hoppas, hoppas hon inte clownar bort sej =P Samtliga låtar kan dock klättra flertalet trappsteg med ett riktigt bra framförande. Riktigt getingbo tycker jag, omöjligt att sia om vem som hamnar vart, men jag hoppas publiken inte röstar för konservativt som det brukar bli i första semin. Bara att vänta till lördag...

Svenskhoppet i Polen

Man Meadows låt i den polska uttagningen, Love is gonna get you. Aj, vad den sätter sej...
Något bättre än förra årets Viva la musica iaf, hoppas det låter bättre på scen denna gång också.

Den nya

Här är den låt som istället ska försvara Ungerns färger i årets ESC.
Tompos Kátya - Magányos csónak
Fin tycker jag. Kanske kan tråka ut ESC-publiken dock? Skulle vara intressant att höra en engelsk version. Klart godkänt.

Plagiat?

Ungern presenterade sin låt igår, med en svensk låtskrivare, och genast dök det upp anklagelser om plagiat av en låt från svenska Big Brother (!)

Mark Zentai - It's time to party
Big Brother Sverige 2004. We became friends
Plagiat och plagiat, det är ju samma låt =P
Då frågar man sej ju spontant, om man nu ska sno en redan gjord låt, varför då sno av de tveksamma musikaliska genierna i Big Brother?!
I vilket fall som helst bryter den mot regeln att inget av bidragen får ha spelats offentligt eller släppts på skiva före 1 oktober 2008.
Fortsättning följer...
UPDATE: Jodå, dom drar frivilligt ur låten ur tävlingen och Ungern får lov att välja ett nytt bidrag. Det kan dock inte vara plagiat då det är samma låtskrivare. Tyvärr inget mer drama än så =P

Tre till

Nederländerna. De Toppers - Shine
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är nånting med det hela som ger mig rysningar, och inte av den goda sorten. Trallvänligt, ja... men, nej... jag får återkomma till den här =P
Slovenien. Quartissimo - Love symphony
Kul med nåt lite orginellt, men det hållet inte hela vägen för mig.
Frankrike. Patricia Kaas - S'il fallait le faire
Sångerskan själv säger att det är en förkortad version av den här låten hon ska framföra i ESC och det får vi verkligen hoppas är sant för jag tokgillar det här. Frankrike som bäst. Heja! =)

Gårdagens val

Jag skulle vilja börja med att ge våra söta bröder och systrar i Norge en klapp på huvudet för ett bra val i gårdagens semi. Dom lyckades skicka min favorit direkt till final, nämligen denna (Den hottar upp sig efter ett tag =P) Jag gillade honom redan förra året, då i konstallationen Zuma, med låten Always, always som norrbaggarna då hade den dåliga smaken att glömma bort i Sistesjansen. Den andra finalisten blev den här. Lite lagomt blahaig.
Finland. Waldo's peple - Lose control.
Bravo säger jag. Efter tre år med rockdynga är detta rätt befriande. Piffa till uppträdandet lite, och klä er i nåt annat än svart så är jag nöjd med denna. Bäst hittills.
Danmark. Brinck - Believe again

Ja, om våra två tidigare grannländer gjorde bra val igår så gjorde Danmark som Vitryssland och lät röven vara med och avgöra deras val. Detta är ju sjuuuuuukt trååååååkigt. Perfekt radioskval kanske, men jag sover efter 1 minut. Ronan Keating har förövrigt varit med och skrivit låten, och pojken verkar tro att det är Sikta mot stjärnorna eller nåt, för han låter ju exakt som honom =P Extra irriterande blir det när man vet att tvåan är såååå mycket bättre. Hade det inte varit trevligare att få höra denna delvis svenskskrivna schlagerpärla för Danmarks räkning i Moskva istället? Jag tycker så.

Storbritannien. Jade - My time
Synd när dom faktist anstängt sig i sin uttagning att låten inte håller måttet. Sångerskan är duktig, men låten känns enormt gammaldags och musikalig. Funkar inte riktigt för min del. Kanske en växare?
Rumänien. Elena Gheorghe - The Balkan girls
Hmm... Det här går in genom ena örat och ut genom det andra. Inget bestående intryck. Rätt trist.


Ikväll väljer även Slovenien och Nederländerna.