Delade röster

Vänner! Nu har resultatet av de delade rösterna från ESC kommit. Alltså, hur jurypoängen respektive telefonrösterna fördelade sig. Jag föreslår ett besök till de eminenta Schlagerprofilerna, de analyserar det hela mycket bra. Om det bara var telefonröster hade Sverige kommit tvåa. Känns nästan skönt att vi inte vann den, även om det bara var två poäng ifrån, då hade det bara varit bittert =P

Känslor inför sluten

Jag har för länge sedan accepterat att jag är en fullkomlig TV-junkie. Jag ser typ allt. Därför är den här tiden på året något splittrad för mig. Alla serier har sina säsongsfinaler på löpande band och kommer inte dyka upp igen förrän till hösten, men å andra sidan brukar ju säsongsfinalerna bjuda på en hel del dramatik. Tänkte därför sammafatta lite vad jag tycker och tänker efter de avslutande avsnitt jag hittillls sett. Eftersom jag inte följer det svenska schemat är jag snäll och döljer texten för den som inte vill veta hur det går. Markera för att läsa.

Desperate housewives
Rätt väntat ändå att den där elaka gubben skulle gå åt på slutet. Lite onödigt att dra in Lynette och Susan kan jag tycka, det var ju Bree som behövde pluspoängen så att säga. Märks att det är sjunde säsongen när de till och med separerar seriens mest stabila par, Tom och Lynette. Tror nog de reder sig =P. Har inte Bree haft en hel del seriösa pojkvänner på senare tid också? Först var det Carl när hon fortfarande var gift med Orson och så lillpojken på det och nu polisen. Oh well.

Gossip girl
Ja, jag vet. Jag kollar bara för att den ska ta slut nångång. Den här senaste säsongen har verkligen varit snark. Enda behållningen med serien är ju Chuck och Blair, vare sig de är tillsammans eller inte. Den där prinsen hon har skaffat sig nu är ju bara en liten mes och den där Charlie ska vi inte tala om. Och att Georgina är tillbaka? Orka. Kommer följa nästa säsong ytterst sporadiskt.
Brothers and sisters
Fick nyligen reda på att detta var den absolut sista säsongen och bravo för det. Känns som att den här sista säsongen mest varit till för att ge alla sina lyckliga slut och ett avslut nu känns bara naturligt. Se och lär, Gossip girl! Har kännts lite hela säsongen att det gått mot ett avslut, man har liksom inte grötat in sig i intrigerna på samma sätt, typ att Sarah fick en ny pappa plötsligt hade de ju kunnat hålla på med en hel säsong förut. Tack och lov att Tommy inte var tillbaka för att stanna heller, har alltid stört mig på honom =P
Grey's anatomy
Inget slår ju förra säsongens spännande final, men nog lyckades de klämma in endel drama här också. Mest intressant var väl Cristinas graviditet. Jag är splittrad. Nog för att hon alltid har sagt att hon inte vill ha någon unge, och det visste ju Owen om, men det skulle vara intressant att se henne tackla moderskapet. En abort känns väldigt drastisk och definitivt slutet för henne och Owen. Tvivlar på att de skulle ha tre par nyblivna föräldrar på en och samma gång i serien också. I övrigt inga större överraskningar. Att Teddy skulle falla för sin fejkman var väl bara en tidsfråga och Meredith och Derek är ju Meredith och Derek. Jag är inte orolig =P
The Mentalist
Och priset för bästa säsongsavslutning går överlägset till The Mentalist. Lite billigt kan jag tycka att göra Van Pelts karl till the bad guy och på så sätt enkelt ta död på både honom och bröllopsplanerna. Men men... I slutet dock, när Mr. Jane till slut står öga mot öga med RedJohn var jag ju mer än lovligt skeptisk. Hur vet man att det är han? Trodde nästa säsong skulle bli en fortsättning på hans jakt efter hämnd men nu med en RedJohn som man har ett ansikte på så att säga. Ännu mer personligt. Trodde INTE att han skulle skjuta honom, men ju mer jag tänker på det ju mer älskar jag att han gjorde det. Han har ju sagt hela tiden att han skulle ta död på den jäveln om han fick chansen. The Mentalist har för mig alltid varit en väldigt svajig serie. Überlökiga avsnitt har blandats med småspännande. Har alltid tyckt att den varit som bäst när den behandlat mer personliga ämnen och huvudpersonernas privatliv. Ser nu officiellt fram emot fortsättningen. Hur ska de lösa det här? Ska han lösa mord från finkan? Inte för att det var speciellt läskigt på det viset egentligen men jag drömde världens mardröm inatt med RedJohn i huvudrollen och kunde inte somna om på bra länge. Big Brother-Gurkan var med på ett hörn också, men det hör inte hit =P
How I met your mother
Så fort Lily började spy tänkte jag att hon var gravid och mycket riktigt. Gillade fake-outen också, för visst förväntar man sig att han kommer säga "And that's how I met you mother" när han väl träffar den där mytomspunna kvinnan? Tack och lov att han gjorde slut med den där Zoey också, har avskytt henne från början. Och att Barney ska gifta sig? I say no more.

Snuskiga nyheter

Det var var väl inte speciellt många som ställde sig och hoppade upp och ned av glädje när det stod klart att nästa års ESC förmodligen kommer gå av stapeln i Baku. De lär inte bli gladare av att just Baku blev utsedd till Världens smutsigaste stad för något år sedan heller.


Om Australien själv får välja

Australien visar ju ESC varje år och som jag förstått det är det hyfsat populärt. I år hade de en telefonomröstning för att välja sin vinnare. Väldigt intressant resultat blev det

  1. Ireland 8350
  2. Greece 7120
  3. Serbia 4429
  4. Bosnia & Herzegovina 4150
  5. Moldova 3397
  6. Hungary 2862
  7. Sweden 2521
  8. Denmark 2097
  9. United Kingdom 1339
  10. Ukraine 1338
  11. Finland 1308
  12. Romania 1205
  13. Iceland 1061
  14. Russia 982
  15. Italy 935
  16. Germany 922
  17. Estonia 820
  18. Slovenia 757
  19. France 576
  20. Austria 483
  21. Georgia 473
  22. Spain 456
  23. Switzerland 356
  24. Lithuania 262
  25. Azerbaijan 245

Störst hopp uppåt gjorde Serbien (från 14:e) och Ungern (från 22:a) medan Italiens andraplats här blev en 15:e. Mest komiskt är väl ändå att vinnarna Azerbajdzjan kom allra sist. Heja Australien! =P


Resultat från semifinalerna

Semi 1                                            Semi 2
1. Grekland  133p                            1. Sverige 155p
2. Azerbajdzjan 122p                       2. Danmark 135p
3. Finland 103p                                3. Slovenien 112p
4. Island 100p                                 4. Rumänien 111p
5. Litauen 81p                                  5. Bosnien & Hercegovina 109p
6. Georgien 74p                               6. Ukraina 81p
7. Ungern 72p                                  7. Österrike 69p
8. Serbien 67p                                 8. Irland 68p
9. Ryssland 64p                               9. Estland 60p
10. Schweiz 55p                              10. Moldavien 54p
-------------------                             -------------------------
11. Malta 54p                                  11. Belgien 53p
12. Armenien 54p                            12. Bulgarien 48p
13. Turkiet 47p                                13. Slovakien 48p
14. Albanien 47p                              14. Vitryssland 45p
15. Kroatien 41p                              15. Israel 38p
16. San Marino 34p                          16. Makedonien 36p
17. Norge 30p                                  17. Lettland 25p
18. Portugal 22p                              18. Cypern 16p
19. Polen 18p                                  19. Nederländerna 13p

För det första är det jäkligt kul att se att Sverige vann den andra semin med god marginal.
Intressant också att både Malta och Belgien var så pass nära final ändå. Hade Belgiens acapella-skräp bara fått två pinnar till hade de varit i final. Hemska tanke.
Väldigt märkligt också att se att Norge inte ens var i närheten av att gå vidare. Till och med slagna av San Marino liksom. 
Till sist vill jag bara säga att det är fruktansvärt orättvist att Nederländerna kom sist i andra semin. Punkt.                                

Finalen

Vänner, är ni nöjda?
Jag är bara glad. Okej, och lite avis. Om vi snackar Sveriges resultat kan jag inte vara annat än nöjd. Vi kom på tredje plats och vann våran semi. Halleljua, efter åratal av mörker. Även om jag tycker det är roligt att titta även när vi inte är i final så blir det en helt annan nerv när Sverige är med. Men faaan, jag vill viiinnnaaaaa =)

Om vi sen snackar vinnaren... Tjaaa, det är en axelryckning för mig. En fin, småtrevlig axelryckning kanske, men ändå inte mer. Kan inte låta bli att tycka att det var en lite tråkig vinnare. Poängen flög ju verkligen åt alla möjliga håll och och tolvorna likaså. Men när vi ledde i halvtid och de intervjuade Eric kände jag bara att det måste vara kört, för vem har nånsin vunnit efter det liksom. Plus att de i år hade ett upplägg där de valde att presentera rösterna så att det skulle bli så spännande som möjligt, och det blev det ju sannerligen. Härligt att vara tillbaka i toppen igen och inte bara sova genom omröstningarna =)
Tror även juryn kan ha påverkat endel. Negativt för Sveriges del och positivt för vinnaren.

Mest upprörande tycker jag det var att Ukraina kom så högt upp för den är ju chockerande dålig, men det stoppade tydligen inte Europa från att rösta på skiten. Är även förvånad att Grekland gick hem så pass också. De vann till och med första semin! Jag och Madelen har planer för den där Stereo Mike som involverar Sibirien, ryssen Alexej och en liten, liten låda.

Är också rätt förvånad att Italien klättrade i tabellen på slutet och snodde åt sig andraplatsen. Kul för dom, men det hade jag aldrig trott på förhand. Sångaren såg mest trött ut tyckte jag.

Tysklands nummer var ju verkligen apsnyggt. Synd att de inte hade en mer publikfriande låt. Men jag gillade det skarpt.

Spanien är årets guilty pleasure för mig. Den är ju så hurtig och härlig och har en trevlig liten dans och alla är så glada. Kom den sist? =P

Missade lite var Storbritannien hamnade någonstans till slut, tror de låg och guppade runt 10-strecket. De måste vara besvikna. Vad ska de hitta på nu? Not feeling it, var min kommentar.

Roligast i övrigt var ju helt klart när den danska sångaren gapade "I wanna fuck you!" efter en 12a från Nederländerna.

Hoppas Georgien "vinner" årets Barbara Dex-award för sämst klädda.



Jag röstade på Island, Schweiz och Tyskland. Vem gillade ni bäst?

Lite om finalen

Finaldags ikväll då, vänner. Är ni pepp?

Jag har som vanligt den här tiden på året ingen jävla aning om hur det hela kommer sluta. Kanske blir det seger för någon av storfavoriterna Frankrike eller Storbritannien trots allt. Eller kanske någon av uppstickarna Finland, Irland eller Danmark tar det. Eller så har jag inte fattat nånting och Litauens Disneyballad vinner. Jag. Vet. Inte.
Jag vet dock att om Sverige kommer topp 10 kommer jag vara hur nöjd som helst. Herregud, bara pojken kommer över 18-strecket kan vi väl inte klaga.

Önskeseger: Utom Sverige då. Island.

Mardrömsseger: Litauen, Georgien och Ryssland.


Lite om big 5:

Frankrike - Skämsgillar denna. Den är pampig och härligt svulstig. Har dock inte en aning om jag kommer köpa det hela med honom på scen.

Italien - Tycker absolut inte det är dåligt på nåt vis, den är lite mysig liksom. Kanske inte jättespännande dock.

Storbritannien - Jag har stört mig på låten, nej förlåt, refrängen, ända från början. Den lyfter liksom aldrig. Dom är dock bra och levererar. Succé eller flopp? Jag vet fan inte.

Tyskland - Jag gillar att den är totalt annorlunda från allting annat i år. Tror även att den kommer lyfta när man får se hela scenshowen för det är inte mycket till låt egentligen. Men jag gillar.

Spanien - Ännu en skämslåt. Det är en söt och infantil liten popdänga. Förmodligen chanslöst ändå.

Om andra kvällen

Ursäkta, jag ska bara plocka upp mig själv från golvet en smula. Jisses, vill de ta dö på mig?


Finalisterna: (8 av 10 igen)

Estland - De vann över mig igen med sitt framträdande. Den är lite härlig liksom.

Rumänien - Käckt så det förslår. Sött och fint på nåt vis.

Moldavien - Note to self: Lär dig åka enhjuling. Fråga: Vart får man tag på en sån där hatt? Jag gillar!

Irland - Haha, snacka om att utnyttja bakgrundskörerna, pojkspolingarna hördes ju knappt alls, på gott och ont. Var faktiskt inte alls lika bra som jag trodde. Men värdig finalist.

Bosnien & Hercegovina - Love it!

Danmark - Bra framträdande, bra låt. Självklar.

Österrike - Inte mycket till låt egentligen, men de uttnyttjar det de har till fullo, och det funkar på mig.

Ukraina - Jag kopplade bort den gapiga sången och den kassa låten och fokuserade på sandmåleriet på skärmen bakom istället, det var det enda roliga i en bassäng av dynga.
 
Solvenien - Stör mig nåt enormt på det här. Irriterande skitlåt med ett precis lika irriterande framträdande. Usch.

SVERIGE - Halleluja! Ytterst välförtjänt. Berätta gärna vad som pågick i era tvsoffor ögonblicket när den svenska flaggan till slut dök upp. Här blev det glädjeyttringar i form av skrikande och hoppande. En hel del sådant. Tur att jag bor på landet. De påstår ju att ordningen är lottad, men visst känns det lite som att den norska EBU-chefen ville jävlas lite och la Sverige sist med flit? =P Oh well, vem bryr sig. Vi är i final, vänner!


Övrigt:

* Israel var inte så kass som jag trodde den skulle vara. Hade inte avlidit om den gått vidare.

* Vem, som inte har någon koppling till Vitryssland eller en promillehalt under 3.0, skulle ens komma på idén att rösta på eländet de skickade? Något av det mest obehagliga jag sett på en ESC-scen.

* Jag tycker definitivt Cypern förtjänade en finalplats, men det jag reagerande på mest med den var väl att de påstod att bara är 20 (?!)

Förhoppningar - Semi 2

Ja, vänner... Dags för Sverige ikväll då. Jag har personligen 10 rätt självklara finalister från den här semin. Min lista ser ut som följer.

Sverige - Låten är catchig och numret är snyggt, men jag känner mig på intet sätt säker att det går vägen.

Irland - Löjligt effektiv låt. Jag vet inte hur det hände men Jedward har på nåt vis vunnit över mig den senaste veckan. De är fortfarande rätt irriterande men de är ju åtminstone roliga. Riktiga karaktärer som sticker ut. Bör gå till final.

Danmark - Skön allsångsvänlig arenapoplåt. Jag gillar.

Bosnien & Hercegovina - En låt som har växt och växt för mig. En av mina favoriter nu. Love it.

Moldavien - De är hysteriska. Låten är hysteriskt. Men jag tror jag gillar det.

Österrike - Rätt enkel ballad, men fint framförd och hon sjunger bra.

Cypern - Jag gillar låten. Punkt.

Nederländerna - Väldigt enkel radiopoprock. Beror helt på vad de gör på scen. Jag gillar låten men tvivlar på att den sticker ut tillräckligt.

Rumänien - Den är ju vansinnigt mossig egentligen. Men den är trallvänlig och lite gladpop har väl inget dött av.

Estland - Årets mest schizofrena låt. Jag gillade den mer i början. Har hört talas om att det är väldigt svajigt på scen, så det återstår och se hur det går för den.


Det var 10 va?

Jag tror Europa kommer rösta Bulgariens rockskräp till final dock. Bara en känsla.


Om kvällen

Finalisterna: (8/10 av mina förhoppningar)

Serbien - Inget konstigt alls.

Litauen - Detta måste ju vara ett påhitt från jurygrupperna. Vem röstar på det här liksom? Visst hon sjuger bra, men låten är ju ingenting.

Grekland - Scenografin var ju riktigt snygg och som jag sa innan så bar ju sångaren hela låten. Jag skulle dock vilja jaga upp den där lilla Stereo Mike i en tall och sätta ett gäng blodtörstiga Djurgårdare nedanför, peka på den jäveln och säga "Han är AIK:are, ta honom"

Azerbajdzjan - Var mycket bättre än jag trodde. Gulligt liksom =)

Georgien - Jag dör. Mina öron dör. Jag blir sur och grinig av skiten. Sluuuuta skriiik! Jävla påhitt. Skräääp!

Schweiz - Sååå glad jag blir! Det var nånting med liveframträdandet som inte riktigt klaffade för mig, men låten är ju bra. Kul!

Ungern - Blev uppriktigt förvånad att den här gick vidare. Jag gillar ju som sagt låten, men framträdandet var ju plågsamt usel. Såååå dåligt. Hon såg ut som en transa och var stel som en pinne och gjorde inte en jävel glad. Men låten är ju bra.

Finland - Så söt! Enkelhet är bästa taktiken ibland. Jag gillar't.

Ryssland - Skräp. Våldsamt uselt. Han är slemmig, låten suger elefantballe och jag blir bara arg. Förväntat men tråkigt avancemang.

Island - Jag skrek rakt ut och hoppade upp och ned när de läste upp den här som sista land, trodde hoppet var ute. Älskar den! Kärlek!


Övrigt:
* Programledarna var helt okej, lite upp och ned kanske, men jag störde mig inte på dom och det är väl vackert så.

* Gillade hjärtslagen inför varje bidrag.

* Börjar nästan bli lite löjligt med alla dessa länder som använder sig av svenska låtskrivare, svensk kör, svenska koreografer och fan vet allt. Skaffa egna för fan =P

* Riktigt snygg arena och scen.

* Är riktigt förvånad att Norge inte kom vidare, den har ju varit lite favorit från början och de gjorde verkligen inte bort sig på scen. Märkligt.

* Mest uppseendeväckande är väl ändå att Armenien och Turkiet inte kom vidare. Det är alltså länder som har enorm diaspora över hela Europa och har gått vidare till final varenda år. Så går det när man skickar skitlåtar, Armenien!

* Den turkiska sångaren heter Yüksek Sadakat. Har ni tråkigt kan ni roa er med att säga det fort några gånger. Och kanske visualisera er en Jucksäck? Bara jag? Okej...

Roligast i övrigt var dock att en av medlemmarna i det portugisiska bidraget är väldigt lik en av mina bröder. Minus mustaschen. Humor.

 

Förhoppningar - Semi 1

=)

Första semin är då verkligen inget att hänga i den fiktiva julgranen, men några favoriter finns ändå. Dessa hoppas jag på.

Schweiz - Jag upptäckte inte den här låten förrän jag såg musikvideon så jag vet inte hur det här kommer funka på scen, men jag hoppas på finalplats, för låten är helskön. Löv!

Island - Jag hörde och gillade låten innan jag fick redan på den sorgliga historien bakom (låtskrivaren och den tilltänkta sångaren avled strax innan den nationella finalen så hans vänner gick samman för att framföra hans låt) Jag gillar den fortfarande och vill verkligen ha den i final.

Finland - Jag gillar melodin och även om texten kanske är en aning lökig tycker jag det funkar ändå.

Norge - Efter jag hade hört den här några gånger ville jag bara kräkas på den, MEN första gången tyckte jag den var supercharmig och härlig och de allra flesta kommer ju höra den för första gången ikväll.

Serbien - Lättsamt och trevligt, och hon är bra.

Ungern - Som jag förstått det är hon smått usel på scen, men låten är en av de bästa i år och ska självklart till final från denna svaga semi.

Azerbajdzjan - Kan bli lite seg emellanåt, men är helt klart skön och har en tendens att fastna i huvudet på en.

Turkiet - Inte på långa vägar lika bra som deras andraplatsare från förra året, men det är en trevlig liten rocklåt, och Turkiet brukar ju kunna det här med kul framträdanden.

***********************

Dessa två väljer jag enbart för att de ALLTID går till final, och det finns egentligen inga andra jag bryr mig om, så får jag kanske två rätt iaf =P

Ryssland - Det här tar emot. Det här är min absoluta hatlåt i år. Rent låtmässigt är det här en låt som gör mig aggressiv. Avsky! Vi lär se den i final, men ingen blir gladare än jag om så inte blir fallet. Suck.

Grekland - Jag gillar sångaren, han är karismatisk och sjunger bra och hans del av låten är egentligen helt okej,  skönt grekiskt dramatiskt liksom. Men den där rapdelen säger jag bara... Gaaah!


Armenien lär säkert den smaklösa delen av Europa rösta till final också, men nej... jag orkar inte. Skräp!

Roligt ögonblick

Gå till typ 1.10 i videon nedan och få er ett gott skratt när en av "journalisterna" ställer en fråga och lyckas tillägga något som jag gissar att herr Saade tog som något av en förolämpning =P


Första repet

Unga herr Saade befinner sig i Düsseldorf och har idag genomfört sitt första rep. Inget att kommentera egentligen. Rätt samma, samma som MF. Livekören verkar inte vara någon katastrof heller, även om man inte får någon jättebra bild av det just nu. Ta en kik nedan.


It's maj time, it's maj time...

Förlåt, men jag blev tvungen =P
Hur fan kom den här femma?!