Topp 5 halvvägs

Drygt hälften av de 43 låtarna till årets ESC har valts och jag tycker det är på sin plats med en liten koll på vad som, i min mening, är bäst respektive sämst hittills.

Bäst:

1. Norge
Låten håller, det är snyggt och det passar in i ESC.

2. Cypern
Jag passar på att gilla den här hits for kids bagatellen medan jag kan för jag har känslan av att det inte kommer hålla i sig efter att jag sett det live.

3. Nederländerna
Har växt på bara några dagar. Gillar den skarpt!

4. Island
Min förälskelse håller i sig. Kompetenta sångare och ännu en växare till låt.

5. Österrike
Deras skaka rumpa-sväng får mig på gott humör och det är betydligt mer än man kan säga om de flesta låtarna hittills.

Bubblare: Irland. Jedward är Jedward och låten är inte dålig.


Sämst:

Georgien - Blev du torterad som barn och nu vill du ta ut det på resten av världen? Gå hem och kolla på Simpsons i bara kallingarna och du gör världen en större tjänst.

Lettland - Ska vi starta en insamling och skicka alla låttextförfattare i Lettland på skrivkurs? En dålig text blir liksom ännu värre om melodin suger lika mycket.

Ungern - ZZZZZZzzzzzzz... Inte riktigt poängen va?

Två till

Nederländerna
Hade den här låten framförts av en medelålders person hade jag förmodligen spytt på skiten och tyckt det var alldeles för ålderdomligt. Nu tycker jag den är alldeles förträffligt söt. Som en blandning av Island förra året och No no never från 2006. Jag gillar! :)

Slovenien
Maffig balkanballad. Var ett bra tag sen jag gillade en sån. Den här tycker jag faktiskt är rätt fin och hon sjunger bra. Påminner lite om Molitva och det är kanske inte så konstigt då en av låtskrivarna till den var med och skrev även den här.

Indikationer?

Så här ser det ut på listorna just nu. Säger det något om slutvinnaren tror ni? Jag återkommer mer om saken närmare finalen, jag har funderat och funderat =P

Finland på svenska

Ett finländskt bidrag på svenska? Jo, jag tackar jag. Jag trodde dom hatade allt svenskt där borta =P Låten är väl fin, men blir trölig efter halva ungefär.

Bara för rättvisans skull bjuder jag även på vad som verkar vara det nya vitryska bidraget. Hon som vann finalen där utryckte ju en önskan om att möjligen byta låt, jo men visst då bytte dom ut hela skiten i stället. Joråsåsatt, så gör man i Vitryssland, vänner. Låten är snäppet bättre än det första, men inget som man går igång på.

MF - semi 4

The Girl - Charlotte Perrelli
Bra, men inte wow var väl min reaktion. Omöjligt att inte jämföra med Hero. Hon såg mycket naturligare ut den här gången, men refrängen var betydligt svagare.

Allting blir bra igen - OPA!
Snälla nån... Sistaplatsen kom inte som nån chock.

Land of broken dreams - Dynazty
Jag gillade både HEAT och The Poodles när dom var med, men det här var inte fullt lika starkt tycker jag. Trodde nästan dom skulle gå direkt till final ändå, Sverige <3 Pudelrock verkar det som.

Don't let me down - Lotta Engberg och Christer Sjögren
Jag förstår alla som skriker om att det här är vansinnigt mossigt och gammeldags. Det är det väl också, men lite gulligt ändå =P

Goosebumps - Hanna Lindblad
Helt okej, men vem ska rösta på det?

Kyss mig - Axel Algmark
Årets överraskning för min del. Glatt och charmigt. Love it!

Why start a fire - Lisa Miskovsky
Bra radiolåt som blir något intetsägande på scen. Oväntat avancemang. Kändes som en klar femteplats i min bok. Hon måste ha en enorm fanbase för låten är ju inte all that. Får lite känslan att hon vann över Danny faktiskt. Snark.

Amazing - Danny
Överlägset. Känns som årets första och enda riktiga smocka. Asbra låt, snyggt nummer. Jag sitter på tåget! Frågan är hur det låter med alla körer live? För övrigt måste ju Danny mot Perrelli i slutet varit Björkmans våta dröm =P


Euphoria har ju varit klart bäst hittills även om låten inte känts 100%-ig för min egen del. Finns det något annat scenario än Loreen mot Danny i slutstriden i finalen? Kan Lisa blanda sig i där? Ska blir ytterst intressant att se vad de internationella jurygrupperna tycker. Vi ska väl ta oss igenom andra chansen först, men vi har ju hört alla låtar nu så vem vill ni ska vinna?

Irland och Österrike

Irland
Jag var ju som bekant skapligt skeptisk till låten när jag hörde den första gången, det är ju inte direkt nån ny Lipstick. Nu har den växt något och jag tycker att det är en rätt trevlig, sing-a-long vänlig, pojkbandspoplåt. Känns som den här låten ställer snäppet högre krav på sånginsatsen än deras förra, men om dom får till scenframträdandet kanske det funkar ändå. Dom sticker ju ut i alla fall.

Österrike
Haha. Jag tycker det är alldeles förfärligt och lite småhärligt på samma gång. Jag blir glad av den och det får ju ses som ett bra betyg. Övervägande positiv är jag. Detta är även officiellt min favorittitel på ett bidrag i år =P

Turkiet

Introt har potential, sen börjar han sjunga och man blir bara besviken. Det är småsvängigt och sätter sig, men jag är inte helt kompis med refrängen än. Potential var ordet!

Georgien, Georgien, Georgien...


Jag skäms ända in själen å deras vägnar. Det är ju så fullständigt osvängigt, osexigt och olidligt att jag blir alldeles matt. Min förhoppning är att jag åtminstone ska kunna garva åt det frammåt maj =P Nån mer än jag som trodde han skulle brista ut i Say a little prayer där i mitten?

Gårdagens vinnare

Kroatien
Känns som en låt som kan växa, för nu får den dock bara godkänt.

Italien
Kanske ska börja med att detta förmodligen är låten hon kommer sjunga i ESC, det pratas om att det kan ändras. Hyfsad ballad tycker jag. Classy liksom. Den tar sig mot slutet.

Ukraina
Har potential, men blir i slutändan mest gapigt och tjatigt. Helt okej ändå på nåt vis. Påminner lite om refrängen i den här blandat med lite Wild dances.

Lettland

Lettland, varför hatar ni mina öron? Texten är ju rent plågsam. Lite "Only Mr. God knows" fast mindre roligt. Nej, usch. Hemskt!

MF - semi 3

Youngblood - Youngblood
Manboy 2.0. Allvarligt, de intrumentella delarna är ju smått identiska. Oh well. Ni känner ju till min fäbless för pojkband vid det här laget och jag måste säga att jag är något besviken på detta. Både när det gäller pojkarnas brist på härlighet och på låten. Klistrig dagisrefräng i alla fall.

I mina drömmar - Maria BenHajji
Ingen skugga på henne, hon är duktig, men låten kommer ju 20 år för sent. Om inte Sonja kunde gå vidare förra veckan liksom... Går det för övrigt att skriva en ballad på svenska utan att hoppa i klyschpoolen?

Förlåt mig - Mattias Andreasson
Bättre än jag trodde men ändå njaaa. Tjatig liksom. När började han bryta på amerikanska?

Just a little bit - Love generation
Snyggt och mer trallvänligt och lättillgängligt än Dance alone tycker jag. Att dom kom 6:a är ju ett skämt. Pojkband kommer undan med vad som helst, medan coola tjejband får kalla handen.

Sanningen - Carolina Wallin Perez
Tråååkigt.

Lovelight - Andreas Johnson
Tycker han gör den här typen av låtar bra, även om det känns som man har hört det förut. Lite svennebanan-mainstream liksom.

Why am I crying - Molly Sandén
Gillar hennes mer vuxna stil och att hon inte körde den obligatoriska långklänningen när hon sjöng en ballad. Jättefin låt.

Mirakel - Björn Randelid feat. Sara Li
Hjälp. Jag vet inte vad jag tycker, men det är underhållande i alla fall. Det hade kunnat gå hur som helst.
Oavsett om man älskar det eller hatar det så är det en snackis i alla fall, och det mår tävlingen bra av. En modern klassiker rent av.

Tysklands bidrag

Någon, typ tysk tv eller så, är allmänt ful och tar bort alla videos på den tyska vinnaren. Här är en studioversion i alla fall.
Det roligaste med den här låten är väl att den är skriven av bl.a. Jamie Cullum. Studioversionen är väl helt okej om man bortser från refrängen som bara är jobbig och inte tillför låten något. Jag har sett liveframträdandet och det väl i ärlighetens namn inte speciellt underhållande heller. Söt pojk som sjunger bra, men det är inget som sticker ut. Till tyskarnas försvar var den här det minst tråkiga i deras final så det hade kunnat vara värre!

Vitryssland gör inte någon glad

Vitrysslands bidrag till årets ESC. Tja, lyssna själva vettja.
Alldeles vansinnigt tråkigt och verklighetsfrånkopplat. Usch. Känns som en blandning av Litauen och Ukraina från förra året. Och luftakrobater, really? Hon har för övrigt heller inte uteslutit möjligheten att byta låt om en bättre dyker upp. Johodå, så funkar det i Vitryssland.

Helgens skörd

Tre nya bidrag utsågs igår. Ta er en lyssning nedan.

Norge
Jag skrev ju lite om den norska uttagningen härom dagen och norrmännen gjorde precis som jag trodde. Nästan! Efter att alla låtarna framförts presenterades fyra guldfinalister, alltså de som fått flest röster dittills. Först gick låten om den mystiska Ola Nordmann vidare, sen disneyballaden och sen den tråkiga countryhistorien. Som tur var gick sedan min favorit vidare som sista bidrag. Det såg mörkt ut till en början efter juryrösterna med sen kom folkets röster och ställde allt till rätta och den vann! Jag gillar den. Det är snyggt och hyfsat modernt och låten sätter sig. Bra Norge.

Ungern
Kära Ungern, varför vill ni söva publiken? Det vinner ni inga röster på. Astråkigt.

Island
Skrev ju även om denna för någon vecka sedan och sa att den inte riktigt fick igång mig då. Det får den nu. Den bara växer och växer på mig och jag är nog allt lite kär i den nu. Gillar det nordiska vemodet i den och att den är på isländska. Hoppas den behålls på orginalspråket helt eller åtminstone delvis i ESC.

Varsågoda att åsiktsventilera er nu, mina vänner.

MF - semi 2

Soldiers - Ulrik Munther
Utmärkt radiolåt. Gillar honom, men det hela känns lite menlöst och refrängen lyfter aldrig. Inte förvånad över finalplatsen dock.

Baby doll - Top cats
Nej. Bara nej. Hatade Playtones förra året och det här gör mig inte ett dugg gladare. Snark.

I din himmel - Sonja Aldén
Jag får flashbacks till Shirleys comeback 2009 när hon kom tillbaka, sjöng en trist och klyschig ballad och kom sist. Det här gick inte fullt lika illa men var precis lika trist. Synd, för jag gillar Sonja.

Aldrig, aldrig - Andreas Lundstedt
Att inte det här kom sist med noll röster kommer jag aldrig förstå. Jag fattar ingenting av detta, tycker det är vansinnigt tråkigt. Snyggt, men en dålig refräng.

Stormande hav - Timoteij
Inte lika direkt som Kom, men ändå rättframt och lättillgängligt. Precis vad folk väntar sig av dom. En av dom bättre ikväll tycker jag.

Shout it out - David Lindgren
Min första reaktion var att hans helylle musikalkille-image inte riktigt gick ihop med låten, fattigmans-Danny liksom. Tycker låten är helt okej om än något tjatig. Den stack liksom ut för att ingen annan gjorde det. På tal om Danny så ryktas det att det var den här låten han valde bort till förmån för en annan. Kul med en liten skräll i alla fall, även om han faktiskt vann publikundersökningen efter genrepet. Jaja, den stör mig inte, men ska inte vinna.

Det går för långsamt - Mimi Oh
Kul med färg! Charmigt tyckte jag, men tydligen inte resten av Sverige.

Ge aldrig upp - Thomas DiLeva
Rätt tjatig och mindre rolig DiLeva-låt. Det enda bra med den var ohoh-partiet.

Överlag rätt trökig semi får jag säga. Väldigt svårtippat också, det enda jag visste med säkerhet var vilka tre som skulle ryka först, sen var det mer ovisst.
Var det fler än jag som såg Henke Larsson i publiken? Han känns minst sagt oschlagrig =P
En sak till... Nu kör vi-peken i början, vad har vi sagt om den? Ajabaja.

Darins nya

Vad sägs om lite Darin på morgonkvisten? Jag lovar det ska inte bli någon vana.
Råkade ha tvn på i bakgrunden igår när QX-galan visades där en ovanligt skabbig Darin sjöng sin nya singel. Tycker han varit rätt trökig musikaliskt de senaste åren, men den här var faktiskt rätt lättlyssnad och catchig. Vad säger ni? Yay or Nay

Jedward igen?

Som jag meddelat förut och som ni säkerligen kommer ihåg så kommer ju Jedward att ställa upp även i årets irländska uttagning. Nu har låtarna släppts, så här låter dom i år. Finalen hålls den 24/2.

Min första reaktion? Tröööööök. Känns som en High school musical-pekoral. Egentligen inte dåligt, hade bara hoppats på nåt roligare för dom är ju verkligen en helknäpp duo. Beror helt på vad dom gör av det på scen. Hoppet lever!

En annan av deltagarna i Irlands uttagning är Donna McCaul. Hon och hennes bror sjöng en obehaglig liten duett 2005 och man tyckte mest synd om dom. Well, jag hade då inte kännt igen henne om jag inte visste att det var hon. Låten är inte dålig heller.

Min favorit i Norge

Norge har trasslat fram ett antal finalister och håller sin final nu på lördag. Det är ett sorgligt litet gäng egentligen. En tråkig countryhistoria, en disneyballaden folkmusikinspirerad sak om någon som heter Ola verkar vara bland favoriterna. Om jag känner mina norrmän rätt väljer de den sista.

Min favorit till vinsten är dock denna danspoppiga sak med en Eric Saade-kopia till sångare. Låten är väl inte jättemycket att hänga i valfri gran egentligen men det är snyggt och det skriker ju eurovision om hela saken. Hade Grekland skickat detta hade dom ju kommit topp 10. Vi får väl se var Norge bestämmer sig för på lördag. Ska vi hålla andan till dess?

Kurt för Malta

Malta lyckades vaska fram en vinnare igår. Så här låter den.
Behaglig och lättlyssnad radiolåt tycker jag. Problemet med såna här låtar i ESC är dock att de sällan sticker ut och det händer ju verkligen ingenting på scenen här heller. Inte jättespännande men inte dåligt.

MF - semi 1

1. Sean den förste banan - Sean Banan
Galet. Nästan lite för galet. Vansinnigt effektiv refräng dock.

2. På väg - Abalone dots
Fin låt, men känns inte som nåt folk vill ha i MF en lördagkväll.

3. I want to be Chris Isaak - The Moniker
Den här låten känns mer som honom än Oh my god, dock en rejäl besvikelse om man gillade honom förra året. Långt ifrån lika publikfriande. Tjatigt och rätt lamt och vad vad han på sig? Synd.

4. The boy can dance - Afro-dite
Helt okej låt egentligen, men kan inte låta bli att tycka att både dom och låten känns lite mossiga.

5. Mystery - Dead by april
Har inget emot hårdrock egentligen, bara det är bra. Denna låten tycker jag är rätt trökig. Och growl är fan inte okej på offentlig plats. Är inte alls chockad att dom gick vidare dock.

6. Salt and pepper - Marie Serneholt
Har aldrig tyckt att hon är någon vidare varken sångerska eller artist. Snyggt nummer, men en låt som går in genom ena örat och ut genom det andra.

7. Jag reser mig igen - Thorsten Flinck
När det väl kommit igång är den faktiskt riktigt okej. Påminner lite om Just idag är jag stark.

8. Euphoria - Loreen
Snyggt och modernt och hon sjunger ju fantastiskt. Låten växer för varje lyssning. Stör mig lite på hennes hår. Svårt att fatta att det är en G:son-låt, mannen som gav oss Samba sambero liksom :P


I övrigt gillade jag programledarna, de kändes avslappnade och humorn var precis i min smak. Älskar idén med tredje chansen också, hoppas det kommer många gamla bortglömda pärlor framöver.
Vad tyckte ni?