Ukraina, ukraina...

Ukraina har varit ovanligt krångliga i år. Först valde dom en artist internt och höll en final för att välja en låt. Den var usel. Sen när tv-bolaget fick nya chefer valde de att hålla en ny final för att de ansåg att låten var för dålig. Den tidigare sångaren fick delta i den nya finalen, men vann gjorde den här. Usel.
Dagen därpå kom det fram att låten bröt mot EBUs regler att låtarna inte får vara släppta eller spelade offentligt före 1okt. 2009 så därför söktes dispans för att klämma fram ytterligare en ny låt. EBU sa okej, men gav dom böter för tilltaget.

De klämde fram den här. Ja, den är usel.

Alyosha - Sweet people.

Ett litet stycke nostalgi

Några roliga klipp från röstningen i ESC genom åren. Personligen gillar jag "I don't have it". Nånting med rösten =P
Och ja, Björn är med.

Direktöversättning?

Någon som har Chrome som webbläsare?
Om inte kan jag meddela att de har en ny grej som gör att man kan få sidan man besöker direkt översatt till svenska. Smart grej, speciellt om man som jag klickar sig in på lite obskyra ESC-siter på diverse språk man inte behärskar då och då. Perfekt att testa när jag nu på kvällskvisten inte hade något bättre för mig och tänkte kika in om det hände nåt intressant i den ukrainska finalen som pågick. Så här blev huvudbannern
Är det en direktöversättning, eller? =P

Sista!

Frankrike
Allez ola - Jessy Matador
Upptempo = Halleluja!
Den är lite som en romantisk komedi, man behöver inte tänka så mycket =P Men det är effektivt och det sätter sig. Jag är positiv.

Menar dom allvar?

Ja, i öst gör man lite som man vill. Alla bidrag måste inte vara inne förrän på söndag så Vitryssland har passat på att byta ut sin låt. Till en ballad! Är dom tokiga eller vad?! Ingen genomusel låt egentligen men jag kollapsar snart av tristess tack var alla dessa sega ballader. Jag har inget emot ballader bara dom är bra och det är det knapert med i år. Vilken föredrar ni?

Före

Efter

Näst sista

Näst sista låten att bli klar för i år, bara Frankrike återstår nu. (Eller tjaa, Ukraina också. Dom har fått för sig att göra en  ny nationell final. Egendomligt. Jag återkommer om saken)

Azerbajdzjan
Drip drop - Safura
Delvis skriven av Anders Bagge faktiskt.
Usel sångerska, hyfsad låt. En ballad är ju det sista man behöver mer av i år. Hade dom kommit med lite catchig gladpop som förra året hade det stuckit ut rejält.

En liten gåva

Jag har en far som inte riktigt delar mitt ESC-intresse. Alls. Han tycker det är mer hälsosamt att min broder sitter i en biosalong mitt i sommaren och ser en åtta timmar lång ungersk film än att jag har det intresse jag har.
Jag känner ändå att det är mitt jobb, som den goda dotter jag är, att upplysa honom om detta utomordentliga fenomen och få över honom till den goda sidan. När vi således vid middagsbordet en kväll snubblade in på ämnet tondövhet kunde jag inte motstå att begåva honom med en monolog om Adok Zoli, Krassimir och Dima Bilan.
Detta möttes som så många gånger tidigare av total tystnad varpå jag bedjar:
- Men far, ge mig NÅNTING. Lite respons, tack.
Han får den där blicken han alltid får när jag drar igång och det ser ut som han tänker Vad fan har jag gjort för fel?!,  varpå han spetsar en makaron och lägger över på min tallrik.
- Här får du.

Makeover

Precis som väntat har Albanien gett sitt bidrag en rejäl upphottning och en engelsk text. Fortfarande inte jättebra, men väldigt mycket bättre än förut så en finalplats ska det väl kunna bli. Har dom dåligt med idéer till framförandet är det väl inte alls nån dum idé att slänga in de kortväxta tvillingarna och den turkosa kroppsstrumpan igen? Om jag sysslade med Facebook skulle jag starta en grupp som kräver att dom förekommer i samtliga albanska bidrag i fortsättningen.
Vad tycker ni?

My number one

Israel
Milim - Harel Skaat
Om inte Frankrike eller Azerbajdzjan, som är kvar att välja låtar, drar fram en riktig rökare så är denna min solklara favorit hittills. Fabulös. Heja Israel!

Serbien & Bosnien/Herzegovina

Serbien
Ovo je Balkan - Milan Stankovic

Mot min vilja och bättre vetande tycker jag faktiskt det här är riktigt trevligt. Småskön låt och kul framträdande. Och håret... Jag skulle kunna skriva en tegelstensroman om det där håret. Men jag har sovit på saken och bestämt mig för att han definitivt bör behålla det. The Hair 12 points! =P

Bosnien Herzegovina
Munja i grom - Vukasin Brajic
Snark. Inget speciellt.

Kvällen

Några små reflektioner:

* Jag tycker fortfarande inte vinnarlåten är bäst låtmässigt i år, men Anna är ju den stora behållningen med låten och den lyfter på sina håll. Ytterst tveksam till hur det kommer funka i ESC dock. Skulle kunna floppa totalt och skulle kunna bli årets Yohanna. Har inga som helst förväntningar iaf, hoppas vi tar oss till final bara.

* Jag satt mest och höll tummarna för att Salem INTE skulle vinna. Personligen fattade jag INGENTING av hela Björn-grejen. Gick det hem hos er?

* De internationella jurygruppernas röster spretade ju verkligen åt alla håll. Som nörd tycker jag det var jätteintressant att se hur deras röster fördelades, men om tanken är att ge svenska folket en fingervisning om vad Europa gillar så ignorerades ju detta fullkomligt. Varför ens ha jurygrupper?

* Anna låg för övrigt på 7:e plats efter att de internationella jurygruppernas poäng delats ut. Om de alls representerar resten av Europa ser det ju inte allt för ljust ut inför Oslo.

* Tack till den som kom på idén att gräva upp Charmed (Norge00) till mellanakten. Jag älskade deras bidrag när jag var 12 =P Hela mellanakten var kul tycker jag.

* Gillade även på något märkligt sätt hårdrocksversionen av La voix. Bara jag?

* Första gången vi skickar en ballad sen 1998 och yngsta artisten sen.... tidernas begynnelse typ. Kan det stämma att hon är näst yngsta vinnaren någonsin? Bara Carola var yngre 83.


Okej, vänner, är ni nöjda och glada?

Små små förhoppningar

Tonight is the night.
Jag har som vanligt mest förhoppningar och vet ingenting.
Jag hoppas Anna, Peter, Timoteij eller manboyen vinner.
Den enda av dom vinsttippade jag verkligen inte vill ska vinna är Salem al Fakir. Jag gillar låten och jag gillar honom men fan inte i Oslo. Men Björn Gustafsson på scen? VILL karln inte vinna, eller är det det som kommer göra att han gör det?
Bild från expressen
Vem hejar ni på, människor?

Fyra icke-ballader!

Ja kors i taket.


Tyskland
Satellite - Lena Meyer-Landrut

Har hon uttal som en kratta eller är det meningen att hon ska låta lite "brittpoppig"?
I övrigt gillar jag henne och låten är hyfsad om än något tjatig.

Estland
Siren - Malcolm Lincoln & Manpower 4

Märkligt men intressant. En sån låt som jag aldrig skulle ha i Ipoden men som på scen blir... intressant. Jag hatar det inte =P

Storbritannien
That sounds good to me - Josh

Låten känns något ålderdomlig och skriker inte direkt 2010. Men den är enkel och rättfram och varje försök till gladpop är välkommet i år känns det som.

Grekland
Opa - Giorgos Alkaios

På plussidan: Introt och den grekiska viben i låten. Dansarna.
På minussidan: De monotona verserna. Sångaren. Låten hade säkerligen lyft flera snäpp med en riktig artist.

Inte mycket kvar nu

Bara 10 bidrag kvar att väljas nu bl.a. Grekland, Storbritannien och Frankrike.
Personligen har jag stora förhoppningar på Israel som har två smått fantastiska ballader av fyra låtar att välja bland. Artisten, Harel Skaat,  är vald sedan tidigare och jag har hört talas om honom i åratal men aldrig riktigt kollat upp vad det snackas om.
Enligt min mening står det mellan Words och Away. Blir det någon av dom är dom solklara i min personliga top 5.
Final på måndag.

Tre till

Belgien
Me and my guitar - Tom Dice

Småskön låt som växer. Han är bra också. Känns dock som att den kan ha samma problem som resten av ballad/midtempo-låtarna att den inte sticker ut. Deras program där denna låten skulle presenteras var för övrigt en intressant historia. Den innefattade en Verka Serdushka kopia som satt på toaletten, kassa Lordi look-a-likes och alldeles för många vikingar och folk i norska folkdräkter för att någon skulle tycka det var bekvämt. Och detta bara i sista kvarten som jag råkade se.

Ryssland
Lost and forgotten - Peter Nalitch

Snälla Dima, kom tillbaka! Allt är förlåtet!
Eller inte...
Herr Bilan hade för övrigt planerat att medverka i  finalen, men drog sig ur i sista sekunden. Tack och lov.
Smått usel låt iaf. Sluta gapa och gå i terapi! Helt fel vinnare,
detta hade iaf bidragit med lite humor =P

Vitryssland
Far away - 3+2

Denna valdes tydligen för flera veckor sen och jag har helt missat den. Det gjorde jag nog rätt i också.
Tjatigt men ändå irriterade catchigt på nåt vis.

En handfull nya

Ukraina
I love you - Vazyl Lazarovich

Dom har skickat tre av sina bästa bidrag dom senaste tre åren och nu bara.... ingenting. Hur tråkig får en låt bli?

Portugal
Há dias assim - Filipa Azevedo

Inte jättedåligt, men verkligen inte nåt man lägger på minnet heller.

Rumänien
Playing with fire - Paula Seling & Ovi Martin

Killen har varit med i norska MGP ett par gånger bl.a. med
denna som är rätt fin. Tjejen känns plastig och småläskig.
Låtmässigt rätt hyfsat ändå.

Kroatien
Jako Je Sve - Feminnem

Dom här damerna representerade ju Bosnien Herzegovina 2005 med en låt som lät svenskare än den svenska gjorde. Låtmässigt är det totalt annorlunda nu, men jag gillar det. En av dom bättre balladerna i år.

Moldavien
Run away - Sunstroke project & Olia Tira

Det börjar bra och det finns partier jag gillar, men kassa sångare och en tjatig refräng förstör.

Andra chansen

Ja, det där blev ju inte alls som jag ville men ändå helt rätt.

* Båda mina favvos åkte i första omgången och i Paulines fall var det förståeligt, hon kändes väldigt loj. Neos nederlag var svårare att smälta, även om jag inte har nåt emot Orsa.

* Chockade mig själv genom att faktiskt få lite ESC-vibbar på Barbro, rockhistorier har ju en tendens att gå hem där.

* Både Alcazar och Jessica Andersson var bra mycket bättre än i deltävlingarna. Enda anledningen till att jag valde Alcazar framför Jessica i trädet nedan var för att det känns som att det är lättare att luras med upptempo. Kändes dock självklart att Jessica skulle vidare ikväll, den har växt.

* Überschlager i Globen? Självklart!

Final nästa vecka... fan va fort det går.
Vem ska vinna nu då?


Galenskap och balladsoppa

Litauen
Eastern european funk - Inculto

Ojdå... Känns lite som
LT uniteds kusiner från landet eller nåt. Värdelöst men ändå lite småcharmigt.

Irland
It's for you - Niamh Kavanagh

Några åsikter:
Kvinnan är i desperat behov av en stylist eller så borde hon sparka den hon redan har.
Nån borde klubba ner den där körsångerskan som bara gapar och förstör.
Hon sjunger bra och  låten är bra och den känns traditionellt irländsk vilket säkert kan gå hem.
Man kan ju också fundera över likheterna mellan den här och Norges låt. And when I cry it's for the lonely vs. Because my heart is yours, I'll never leave you, någon?
Tänk om dom hamnar efter varann i finalen liksom, humor... =P

För övrigt är låten till 3/4 skriven av svenskar och sångerskan har redan vunnit hela ESC back in 93.

Vad tycks?

Två med potential

Bulgarien
Angel sin ti - Miro

Återigen vääääldigt eurovision. Jag skäms lite att jag är så lättköpt men låtmässigt funkar det på mig. Med lite finslip kan det bli bra. Vart gräver östeuropa upp alla dess märkliga sångare förresten? Lite obehaglig är han väl, tycker ni inte? =P

Turkiet
We could be the same - MaNga

Åh, vad jag inte vill tycka om det här. Turkiet som kan skicka vad skit som helst och ändå komma topp 10 liksom. Ja, jag är lite bitter (speciellt sen förra årets eländiga Düm tek tekande som kom på en oförklarlig 4:e plats) Rockskrammel är vanligtvis inte min melodi, men fan jag gillar detta asså. Speciellt de instrumentala delarna.  Skit också.

Förhoppningar

Enbart förhoppningar inför lördag.



Duell 1
Självklart val. Überschlager vs. Snoozefest no.1

Duell 2
Tycker egentligen inte illa om Barbro, men Pauline är bra på riktigt.

Duell 3
Vet inte om det är mina dala-gener som spökar men jag kan tycka att Orsa gör en riktigt trevlig liten trudelutt, men NEO självklar vinnare för mig här.

Duell 4
Gillar båda, men ingen av dem är klockren. Jessicas låt borde varit ännu mer nedtonad och Alcazar borde skaffat sig en vettig refräng. Men Alcazar vinner i min bok.

Pernilla vs. Pauline
Jag kan leva med båda i final, men vore kul om Sverige kunde visa upp lite uppdaterad smak och rösta Pauline till final.

NEO vs. Alcazar
NEO! Bättre låt helt enkelt.